Boudel op rieg

In augustus 2020 brachten we de barometer uit. We misten de kwartaalrapportages van de vroegere Nationaal Coördinator Groningen en hadden het idee dat wij niet de enigen waren die langzamerhand het overzicht kwijt dreigden te raken over alle batches, pilots, regelingen en instanties.
Om de boudel op rieg te krijgen riepen we de hulp in van onze leden en de bewoners van het gaswinningsgebied, de echte deskundigen. En we zochten op sites, in rapporten en plannen en in de verhalen van bewoners naar de echte huidige stand van zaken in het gasdossier. Het bleek nog best moeilijk om die echt helder te krijgen. Maar we hebben ons best gedaan.

Het resultaat was een boekwerk dat online te lezen is en in gedrukte vorm hier te bestellen is. Het is niet af, niet compleet, niet uitputtend en er staan vast nog onduidelijkheden of fouten in. We houden ons dus aanbevolen voor aanvullingen en verbeteringen.

De achterkant van de barometer is een verhaal op zich, het verhaal van Ede: “Ede wacht (niet meer)”. Een verhaal dat waargebeurd zou kunnen zijn en op heel veel plaatsten op een net andere manier ook waar gebeurd. Ede staat voor de gedupeerde bewoners.

Delen