Het bevingsverhaal van Rick en Lizzy

Wie: Rick (50) en Lizzy (48)
Wonen: in Borgsweer met twee paarden, een pony en drie honden
In: Vrijstaande woning van 100 jaar
Heeft te maken met: meervoudige complexe schade

Rick en Lizzy betrokken in 1998 hun vrijstaande woning in Borgsweer. “We waren op zoek naar een plek waar we paarden dicht bij huis konden hebben, met genoeg ruimte voor onze honden en een slaapkamer beneden. Dit was de perfecte plek”. Ze woonden er heel prettig tot de aardbeving van Huizinge in 2012. “We ontdekten toen een trapsgewijze scheur aan de binnenkant van de linkermuur. We meldden de schade en eerlijk is eerlijk, Arcadis kwam haar beloftes na. De schade werd hersteld.”

De volgende schade die ze vervolgens ontdekten en waar ze melding van deden was het verzakken van de vloer in de gang. Bijzonder was dat er een kuil ontstond en dat de tegels niet knapten. Dat vond ook de expert van het CVW, waar ze toen hun schade moesten melden, die langs kwam. Hij maakte er C-schade van omdat de tegels niet waren geknapt. Rick: Er is gewoon gebruik gemaakt van flexibele tegellijm dus dat is nogal logisch”.

Inmiddels hebben Rick en Lizzy veertien dossiers bij het CVW. Acht daarvan zijn voor hen positief afgehandeld nadat experts van het CVW eerst stuk voor stuk de schades beoordeelden als C-schade. Rick: “We hebben de hulp ingeschakeld van contra-experts, zij hebben bewezen dat het wél om aardbevingsschade gaat en in die zaken hebben wij dan ook gelijk gekregen”. De andere zes dossiers lopen nog. De situatie van Rick en Lizzy is inmiddels ondergebracht bij de Bijzondere Situaties die het NCG behandelt. Rick: “Wij proberen, met hulp van de contra-experts, nu de overige zes dossiers in één keer door te schuiven richting de Arbiter”. Eén van die rapporten ligt al een tijd bij het CVW. Rick: “Het CVW zegt dat ze deze nog moeten aanpassen, ze gaan het beter onderbouwen. Dat snap ik wel, de rapporten van onze contra-experts zijn veel beter wetenschappelijk onderbouwd, daarom winnen wij ook elke zaak. Het CVW gaat het nu blijkbaar ook beter onderbouwen. Ze proberen de omkering van de bewijslast naar jou toe te drukken.“

“Ze gaan dan middenin mijn tegelvloer een gat boren. Ik heb gevraagd wie de herstelkosten daarvan gaat betalen. Ik heb daar nog geen antwoord op.”

Ze hebben veel beleefd de afgelopen jaren met de experts van het CVW. Een voorbeeld is een expert die bij hen de schade kwam inspecteren aan de deurkozijn en buitenmuur. Zij ontvingen een rapport waarin stond dat de schade boven bij de deur was ontstaan doordat er een verkeerde latei was gebruikt en dat de schade aan de muur door een verkeerde achterliggende constructie werd veroorzaakt. Rick: “Ik heb toen deze meneer gebeld en hem gevraagd hoe hij toch tot deze conclusie kwam. Bij de deur is namelijk geen latei bevestigd en de muur is een enkelsteens muur. Zijn antwoord was: ik heb dat aangenomen. Hij heeft nooit één vraag gesteld!”. Rick heeft dan ook geen hoge pet op van deze experts. “Ik ben zelf een techneut en ik stel wel eens een vraag om hun kennis te checken. Uit de antwoorden blijkt dan dat ze geen idee hebben waar ze het over hebben. Ik schrik daar elke keer weer van.”

Hoe is de situatie op dit moment? Het CVW heeft aangekondigd nader onderzoek te willen doen. Daar is nu het wachten op. Rick: “Ze gaan dan middenin mijn tegelvloer in de gang een gat boren. Ik heb gevraagd wie de herstelkosten daarvan gaat betalen. Ik heb daar nog geen antwoord op.” Nieuwe schades kunnen ze niet melden omdat ze eerst dit onderzoek willen en doen en omdat de NCG bezig is met het nieuwe schadeprotocol dat op 1 juli in zal gaan.

Rick en Lizzy zien nog maar één oplossing voor hen en dat is nieuwbouw. Het plan ligt al een tijdje klaar en is in het bezit van hun contactpersoon bij de afdeling Bijzondere Situaties van de NCG. Rick: “Het komt daar niet verder omdat ook de NCG wacht op het nadere onderzoek dat nog plaats moet gaan vinden. Ondertussen zitten wij vast in ons huis. De kosten voor de reparatie van hun huis zijn inmiddels hoger dan de waarde van ons huis. Deze is al met €60.000 gedaald.” Ondertussen schuiven ze plannen voor verbetering van hun huis op. Lizzy: “Waarom zouden we dat doen? Straks gaat de hele boel plat en dan hebben we het voor niks gedaan. Ondertussen gaat het steeds slechter met ons huis en ik voel me de laatste tijd steeds onveiliger.”

Hoe het met ze gaat? Rick: “Slecht. Ik slaap slecht en ik heb de laatste vier jaar last van hoofdpijn. De laatste nacht dat ik acht uur geslapen heb kan ik mij niet meer herinneren”. Lizzy voegt daaraan toe: “Het levert ook spanningen op tussen ons. Ik zeg soms wel eens “Hou er nu eens over op” ,maar dat lukt Rick niet. Daarnaast heb ik een progressieve vorm van MS. Spanning is niet goed voor mij en zeker niet de tocht die overal door de kieren komt. Dat doet letterlijk pijn aan mijn lichaam.”

Wat is volgens hun de oplossing? Rick: “Er moet een Deltaplan komen die het eens en voor altijd oplost. Alle loketten die er nu zijn moeten weg. Er moet één onafhankelijke instantie komen die het afhandelt en NAM en het Rijk moeten betalen. De overheid is immers ook aansprakelijk!”. Of ze nog een tip hebben. Rick zegt volmondig: “Kom je er niet uit, schroom niet om hulp te zoeken!”

Delen