BuildinG: kans voor Groningen!

 
Eerder schreven we al over BuildinG, dat enige tijd geleden is opgestart als hét kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen. Gisteren werd het Gasberaad gastvrij ontvangen in EnTranCe, op het Zerniketerrein in de stad, voor een kennismaking en uitwisseling met de drijvende krachten achter BuildinG.

Met trots werd ons de plek gewezen waar – naast EnTranCe – het eigen gebouw van BuildinG verrijst. De plek die laagdrempelig inspireert, uitdaagt en ontwikkeling mogelijk maakt. Dit doet ze door haar functie als lab, het bieden van een plek voor onderwijs en  demonstraties (o.a. de Innovatiegevel). Hierdoor ontstaat een bijzonder netwerk. Ook krijgt BuildinG ‘het huis van morgen, de huiskamer van de toekomst’ in huis, in samenwerking met de Gemeente Groningen.

Naast het uitwisselen over wat we van BuildinG en haar partners kunnen verwachten de komende tijd, bleek bovendien dat uitwisseling met elkaar alleen al belangrijk is omdat we daarmee aandachtspunten boven tafel halen waar we – samen of ieder vanuit ieders eigen rol – iets mee moeten rond de versterkingsoperatie. Niet onverwacht: aandachtspunten genoeg. Samen willen we er aan bijdragen zo goed en waar mogelijk béter uit de versterkingsoperatie te komen: bewoners, ondernemers, dorpen, het gebied. Dat we aan de vooravond van een energietransitie staan nemen we hierin integraal in mee.

Het samen opzoeken waar zorgen, discussies, aandachtspunten zijn is hard nodig. Dat blijkt ook wel uit de – selectie van – onderwerpen die gister passeerden: zorgen om het bij versterking wel meteen meenemen van verduurzamingsmaatregelen, het serieus oppakken en leren van signalen vanuit bewoners van de eerste versterkte woningen, de vraag: wie heeft nu de goede kennis om bewoners te helpen er het meest uit te halen, het meenemen van (toekomstige) aannemers, installateurs etc. in de nieuwste ontwikkelingen, manieren te vinden om vraag en aanbod bijeen te brengen en goed op elkaar te laten aansluiten, ruimte laten en creëren voor bouwexperimenten, pakken de scholen in het scholenprogramma de kans ook om daadwerkelijk het binnenklimaat aan te pakken?, duidelijkheid over de normen rond aardbevingsbestendig – misschien zelfs wel schadevrij – wonen. En als motor achter innovatie: het delen van data en rapporten.

Dit artikel geeft een korte indruk. Het was een fijn open gesprek met veel lagen van informatie, en de afspraak om elkaar vaker op te zoeken. Wij gaan nadenken over wat we met alle informatie kunnen doen.

Delen