De standvastigen blijven over

“Hebt u onlangs uw huis in Noordoost-Groningen verkocht en denkt u dat de verkoopprijs van uw huis aantoonbaar lager was als gevolg van het risico op aardbevingen door gaswinning in het Groningen-gasveld? Met de waarderegeling van NAM kunt u hiervoor compensatie aanvragen.”
 (Bron: site NAM)

Hoe werkt het nu in de praktijk? We vroegen het John Schokker, makelaar bij John Schokker Makelaardij. Als taxateur begeleidde hij al vele mensen als onafhankelijk deskundige met hun aanvraag in een driedeskundigen procedure. “Het is best lastig, want het proces functioneert op zich goed, alleen voor de gedupeerden is het taxatierapport en het proces niet altijd inzichtelijk. Eigenlijk zou je hulp van je makelaar moeten krijgen om de aanvraag in te dienen en het taxatierapport te duiden.”

Toch zijn er relatief weinig mensen die bij verkoop dit traject voor compensatie ingaan. “De standvastigen blijven over”, aldus John Schokker. “De mensen zijn moe van dit soort regelingen. Er zijn een kleine 2.000 aanvragen voor deze regeling geweest, terwijl er zeker meer huizen zijn verkocht.”

Heeft het zin om een aanvraag te doen?

“Natuurlijk”, zegt John Schokker. Op de website van de NAM kun je per gemeente zien welk percentage van de aanvragen compensatie heeft ontvangen. Het laat geen exacte bedragen zien, maar wel het gemiddelde. “In de praktijk zie je wel dat het ene huis in een dorp wel een waardecompensatie, of zelfs meer, krijgt dan een woning ernaast. De verkoopdatum en kenmerken van de woning zijn hierbij leidend”, aldus John Schokker. “Dit kan tot een andere compensatie leiden. Er wordt ook gekeken naar het type huis en de mate van onderhoud.”

Verder wordt er gebruik gemaakt van referentiewoningen in het bevingsgebied en daarbuiten. “De methodiek die hiervoor gebruikt wordt, is op zich goed. Alleen is het lastig om een woning uit Uithuizen met die van een woning in Drenthe te vergelijken. Het zou beter zijn om te vergelijken met een plaats in Groningen die (nog) geen last heeft van de aardbevingen”, aldus John Schokker.

Wat als je het oneens bent?

De eerste taxatie wordt door taxateurs in opdracht van de NAM uitgevoerd. Ben je het niet eens met dit rapport, dan kun je een driedeskundigen taxatie aanvragen. Hierbij mag jij, als aanvrager, je eigen taxateur aanstellen en de NAM ook. Samen kiezen beide taxateurs een onafhankelijke voorzitter. Deze is bijvoorbeeld een (oud) rechtbankdeskundige. Hierna volgt een hoorzitting waarna een uitgebreide rapportage volgt. Tijdens de hoorzitting mag je als gedupeerde ook zelf aanwezig zijn en je verhaal doen. De voorzitter komt uiteindelijk samen met de deskundigen tot een besluit.

“Het is dé manier om te weten te komen hoe het besluit voor compensatie tot stand is gekomen. Natuurlijk kost het 300 Euro, maar daarvoor heb je wel de kans om je éigen deskundige in te schakelen. Hierdoor heb jij meer invloed op de behandeling van jouw aanvraag. Ook krijg je dit bedrag terug als de compensatie hoger uitvalt”, zegt John.

Naar de rechter

Natuurlijk kun je uiteindelijk ook naar de rechter gaan. Volgens John zou het mooi zijn als er meer mensen zijn die deze stap zouden durven maken. Op deze manier zouden er namelijk meer handvatten komen rondom de compensatieregeling. Hij begrijpt echter ook wel dat mensen opzien tegen de kosten en het gehele traject.

Delen