Gedenken Huizinge 16 augustus

Op 16 augustus a.s. om 22.30 uur is het zover: dan is de beving bij Huizinge 5 jaar geleden. Een comité van betrokken partijen wil het eerste lustrum van deze mijlpaal in de geschiedenis van de gaswinning gedenken. “Door te kijken naar wat achter ons ligt, maar ook naar wat ons allemaal nog te wachten staat” zegt Elke Meiborg van het organiserend comité. “We hebben nu vijf jaar frustratie, verdriet en woede achter de rug, maar als het aan onze regering ligt, is dit is nog maar het begin! De versterkingsoperatie betekent vernieling, verhuizing, sloop en ontheemding.”

Het comité heeft twee manieren bedacht waarop u mee kunt doen. U kunt meelopen met de Koffertocht naar Huizinge, de plek waar de grootste klap tot nu toe viel. Ook kunt u een gedenkposter hangen op uw voordeur of raam.

Koffertocht:
Op woensdagavond 16 augustus vindt de ‘Koffertocht’ naar Huizinge plaats. Via de diverse wegen richting Huizinge wordt er naar de kerk gelopen. Er zijn 4 vertrekpunten, waar u gemakkelijk uw auto of fiets neer kunt zetten:

  • Ewsum bij Middelstum
  • De carpoolplaats bij de Eemshavenweg, afslag Middelstum
  • Westerwijtwerd
  • De Plaats Melkema in Huizinge (voor wie niet zo ver kan/wil lopen).

Bij aankomst in Huizinge, rond 22.00-22.15 volgt een kort gedenkwoord m.m.v. de fanfare. Om precies 22:30 uur luiden de kerkklokken, tegelijkertijd met die van andere kerken in het land. Dat is het vertreksein om terug te wandelen. Elke: “Zo verbeelden we bovengronds de uitwaaierende schokgolf van de beving 5 jaar geleden.”

Alle wandelaars wordt gevraagd om ratels, megafoons etc. thuis te laten, maar wel een koffer, rugzak of verhuisdoos mee te nemen. Elke: “Dat is het symbool voor de ontheemding die plaatsvindt in onze provincie. De voorste wandelaars krijgen brandende fakkels mee. Er zullen ook prominente Groningers mee lopen.”

Poster:
Of u nu mee wandelt of niet, u kunt ook thuis laten zien dat u Huizinge gedenkt. Elke: “Als we het voor mekaar krijgen, vindt u in uw plaatselijke krant, zoals de Ommelander Courant, de poster als paginagrote advertentie. Deze kunt u dan voor uw raam hangen.” De poster is ieder geval te downloaden via de websites van o.a. Groninger Bodem Beweging, Milieudefensie, VanGraanNaarBanaan en het Groninger Gasberaad. Elke: ”We roepen alle Groningers op om de poster op hun voordeur of raam te plakken!”

Het organiserend comité
Een samenwerkingsverband tussen Groninger Bodem Beweging, Kerken, Dorpen, VanGraanNaarBanaan, Houd Groningen Overeind, Milieudefensie en vele andere knokkers voor de rechten van Groningen. Het Groninger Gasberaad ondersteunt en faciliteert de actie.

Informatie
Op dit moment zijn nog niet alle details ingevuld, maar nadere informatie is vanaf begin augustus te vinden via de diverse sites en twitteraccounts van de organisatoren.

Delen