Waarderegeling NAM uitgebreid 

Ongetwijfeld heeft u het al meegekregen. Afgelopen vrijdag maakte NAM bekend dat de regeling voor waardedaling wordt uitgebreid naar de gemeenten De Marne, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde. NAM heeft deze regeling om mensen die hun huis verkopen met verlies door de aardgaswinning, te compenseren. Het is een positief bericht, natuurlijk. Toch hebben we ook een aantal vragen.

Dit besluit kwam volkomen uit de lucht vallen. Elke poging van ons om uitgangspunten van deze regeling te bespreken werden geblokkeerd met de opmerking “dat er niet over de regeling valt te praten zolang deze onder de rechter is”. Maar kennelijk kon-ie toch gewijzigd worden.

Waar is de keuze voor deze drie gemeenten op gebaseerd? De argumentatie luidt: “Nu het CBS als opvolger van Ortec Finance de woningmarktontwikkelingen in 11 in plaats van 8 gemeenten onderzoekt, wordt de regeling per direct ook opengesteld voor de gemeenten De Marne, Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde.” Dus, de keuze van een onderzoeksinstantie is bepalend voor de reikwijdte van een regeling? Waarom de gemeente Oldambt niet meegenomen? Of de stad? Waarom is hier weer gekozen voor gemeentegrenzen in plaats van de contouren van het aardbevingsgebied? En waren de regelingen intussen niet onder regie en coördinatie van de NCG?

Het hoger beroep over de waardedalingsregeling loopt nog. De stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) vindt dat ook huizenbezitters die hun woning niet verkopen compensatie moeten krijgen. De stichting heeft deze zaak gewonnen voor de rechtbank in Assen. NAM is vervolgens in hoger beroep gegaan.

Wilt u weten of u voor deze regeling in aanmerking komt of heeft u andere vragen? Informatie over de regeling kunt u vinden op het NAMplatform19

Delen